Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ομιλία Σωτήρη Τσιακίρογλου στο 12ο συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Το 12ο συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 10 Μαΐου στη Κατερίνη.
Το γραφείο τύπου της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ παραθέτει την ομιλία του εκπροσώπου  του συνδυασμού Σωτήρη Τσιακίρογλου όπως αυτή εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου.


Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Δυστυχώς όπως φαίνεται ζούμε και πάλι τις εποχές του γνωστού ''Τσοβόλα δώστα όλα'' οι οποίες μας οδήγησαν στη σημερινή κατάντια. Ωστόσο εμείς δηλώνουμε ρητά ότι δεν είμαστε επαίτες και θα διεκδικήσουμε στο σύνολο όλες τις μειώσεις που έχουμε υποστεί.
Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος κι ουσιαστικός αναφέροντας επιγραμματικά κάποια σημεία που απασχολούν εσωτερικά την ομοσπονδία εστιάζοντας στις θέσεις του συνδυασμού ΑΝΑΝΕΩΣΗ τον οποίο εκπροσωπώ.

Δηλώνω ευθέως ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά ενώ αυτά που μας χωρίζουν είναι λίγα αλλά πολλές φορές τα λίγα είναι πολύ σημαντικά όταν είναι στρατηγικής σημασίας και δημιουργούν μελανά σημεία στην ομοσπονδία μας.
Ζητάμε τη διαφάνεια σε όλα τα θέματα: διοικητικά, οργανωτικά, οικονομικά. Αναγνωρίζουμε τη συνδικαλιστική λειτουργία του Εκτελεστικού και Διοικητικού Συμβουλίου.

Όσο αφορά στην οικονομική διαχείριση εμμένουμε ότι χρειάζεται διαφάνεια κι ενημέρωση που δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Όσο αφορά στα σωματεία δε γνωρίζουν τον πληθυσμό των συνταξιούχων ανά νομό, ούτε λαμβάνουν τα πρακτικά του Εκτελεστικού Προεδρείου και του Δ.Σ ώστε να μορφώσουν άποψη για όσα συζητούνται σ' αυτά κι επιπλέον δε λαμβάνουν τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της Ομοσπονδίας έτσι ώστε τα σωματεία τελικά να μην έχουν πλήρη εικόνα των πεπραγμένων.

Ήρθαμε σε αντίθεση ως ΑΝΑΝΕΩΣΗ για τις αιτήσεις των αναδρομικών και είδαμε ότι ο συνδυασμός της πλειοψηφίας διαψεύστηκε πανηγυρικά όταν τελικά κατατέθηκαν 2,5 εκατομμύρια αιτήσεις απο τα 3 εκατομμύρια των συνταξιούχων.
Αυτό σημαίνει ότι η βούληση των συνταξιούχων προσπέρασε την ΠΟΣ-Ο.Α.Ε.Ε γι αυτό κι εμείς εμμένουμε στις αγωγές ως ΜΕΤΡΟ ΠΙΕΣΗΣ προκειμένου μέσω νομοθετικής ρύθμισης να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν παράνομα.

Όσο αφορά στην εκλογική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί απο τα σωματεία και την ομοσπονδία μας όπως παραδέχθηκε κι ο κ. Τάτσης στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, απαιτείται δικαστικός αντιπρόσωπος. Βέβαια ο κ. Πρόεδρος επικαλείται το καταστατικό της ομοσπονδίας, όμως εγώ σας γνωρίζω ότι ο νόμος του κράτους είναι υπερκείμενος του καταστατικού και κατά συνέπεια είναι απαραίτητη κι υποχρεωτική η παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές μας.

Επιπρόσθετα: Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ έχει προτείνει την εγγραφή της Ομοσπονδίας μας στην FERPA που είναι η Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία-ομπρέλα των ευρωπαίων συνταξιούχων , πρόταση που δυστυχώς έχει απορριφθεί απ' το Δ.Σ της ΠΟΣ-Ο.Α.Ε.Ε κι όμως έχουμε εγγραφεί σε μια διεθνιστική οργάνωση που αποτελείται απο ομοσπονδίες ή συλλόγους που προέρχονται από χώρες Αφρικής-Λατινικής Αμερικής και Ανατολικού Μπλοκ , όπου πριν δυο μήνες πραγματοποιήθηκε συνέδριο στη Βολιβία.

Αυτά είναι μέρος των προβλημάτων που ταλανίζουν την ομοσπονδία. Υιοθετούμε το αγωνιστικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας κι ως ΑΝΑΝΕΩΣΗ είμαστε αλληλέγγυοι και παρόντες σε κάθε αγώνα που προγραμματίζει η Ομοσπονδία κι αυτό το τονίζουμε και το ξεκαθαρίζουμε μια και καλή. Όλοι μαζί θα πορευτούμε με ομόνοια και σύνεση προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.

Απ' την άλλη όμως οφείλω να τοποθετηθώ και να παρουσιάσω τις προτάσεις της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ κι είμαι βέβαιος ότι θα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα στις διεκδικήσεις μας αν κάνουμε και τις επιπλέον δράσεις που θα σας αναφέρω ευθύς αμέσως.


  1. Επικαιροποίηση και διάχυση των στόχων κι αιτημάτων μας προς όλες τις κατευθύνσεις δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου χρησιμοποιώντας τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Είναι φυσικά ολοφάνερο πλέον ότι αν χρησιμοποιήσουμε μόνο τις πορείες και τα συλλαλητήρια θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε μια τακτική του παρελθόντος.
Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις της εποχής μας και η ΑΝΑΝΕΩΣΗ είναι ήδη έτοιμη κι εξοπλισμένη γι αυτό. Επικοινωνούμε με κάθε τρόπο πρώτα με όλα τα σωματεία-μέλη, δηλαδή με όλους εσάς, και με όλο τον κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και μεταφέρουμε παντού τα δίκαια αιτήματα μας.
  1. Μπορούμε να σχεδιάσουμε τους αγώνες μας, τις θέσεις μας, τη συνδικαλιστική μας πορεία κι ότι έχει να κάνει με τον συνταξιούχο τεκμηριωμένα χρησιμοποιώντας κι εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκά ή και Ελληνικά προγράμματα. Ένα εξ αυτών που ήδη έχουμε κάνει χρήση είναι το ΙΜΕ/ΓΣΒΕΕ όπου απευθύνθηκε η ΑΝΑΝΕΩΣΗ προκειμένου να έχουμε μια μελέτη για το τι ισχύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους συνταξιούχους, πως μπορούμε να πιέσουμε, ποιες επαφές πρέπει να κάνουμε και με ποιο τρόπο θα διεκδικήσουμε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα παίρνοντας αφορμή απο το σωματείο συνταξιούχων Ηρακλείου Κρήτης που ζητά εδώ και πολλά χρόνια την επέκταση της εκπτωτικής πολιτικής, δηλαδή μειωμένα εισιτήρια για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα.
Σας καταθέτω στο Προεδρείο το φάκελλο της μελέτης που συντάχθηκε για λογαριασμό της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ απο το ΙΜΕ/ΓΣΒΕΕ ώστε να έχουμε το νομικό πλαίσιο και το τρόπο διεκδίκησης του θέματος.

  1. Μείζων ενδιαφέρον όμως για μας αποτελεί επίσης η ψηφιακή ένταξη των ατόμων τρίτης ηλικίας μέσω της επιμόρφωσης από διάφορους φορείς στη χρήση υπολογιστών και διαδικτύου γεγονός που έχει πολλαπλά οφέλη για τους συνταξιούχους. Εκτός της καλύτερης επικοινωνίας που προσφέρουν και βγάζουν τα ηλικιωμένα άτομα απ την απομόνωση , ταυτόχρονα η νοητική άσκηση που παρέχουν κρατά τον εγκέφαλο δραστήριο κι υγιή κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως επίσης θα πρέπει να αγκαλιάσουμε με ιδιαίτερη φροντίδα τα μέλη που ταλαιπωρούνται απο διάφορες μορφές αναπηρίας.
  2. Πρόταση της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ είναι η πανελλήνια ομοσπονδία να ξεκινήσει πρόγραμμα ημερίδων σε κάθε πόλη με ομάδα γιατρών όπου υπάρχει σωματείο που αφορούν στη γνώση και στη πρόληψη ασθενειών που μαστίζουν τη τρίτη ηλικία και γι αυτές τις δράσεις υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία απο την Ευρωπαϊκή ένωση. Τέτοιες δράσεις ήδη έχουν υλοποιηθεί σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας και θέλουμε να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα.
  3. Βελτίωση της επικοινωνίας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με τα περιφερειακά σωματεία με εξοπλισμό φαξ και υπολογιστών ώστε η επικοινωνία να είναι αμφίδρομη και ταχύτερη.
  4. Προτείνουμε ακόμη για την καλύτερη εκπροσώπηση των σωματείων προς τη ΠΟΣ-ΟΑΕΕ να αυξηθούν οι θέσεις του Εκτελεστικού Προεδρείου απο 11 σε 13 και του Δ.Σ απο 31 σε 41 ώστε να έχουμε πολυφωνία.
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι για μας η σύνταξη δεν είναι μια φάση απόσυρσης απ τη ζωή αλλά αποτελεί ένα στάδιο δημιουργικότητας κι έμπνευσης για όλους. Απαλλαγμένοι οι περισσότεροι από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, τώρα μπορούμε πλέον να ασχοληθούμε με πράγματα που θα κάνουν ποιοτικότερη τη ζωή μας.
Η επικοινωνία πλέον δεν έχει όρια και μπορούμε να είμαστε σε επαφή με όλους αυτούς που μέχρι πρότινος ήταν πολύ μακριά μας.
Είναι φανερό σύμφωνα με όλα όσα ανέφερα στην ομιλία μου ότι η ΑΝΑΝΕΩΣΗ είναι η παράταξη που ενδιαφέρεται για την διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα στη διαχείριση της ομοσπονδίας, επιθυμεί να κρατήσει ενωμένη την ομοσπονδία απέναντι σε κοινούς αγώνες αλλά ταυτόχρονα προσεγγίζει όλα τα ζητήματα που αφορούν κάθε συνταξιούχο του κλάδου μας είτε αυτά είναι οικονομικά είτε αφορούν στην βελτίωση του επιπέδου ζωής.
Σ' αυτό τον αγώνα χρησιμοποιεί σύγχρονους και ποικίλους τρόπους συνεργαζόμενη με όλους τους αρμόδιους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στο έργο μας, εξαντλώντας κάθε μέσο και κάθε πόρο που υπάρχει στη διάθεση μας έτσι ώστε στο τέλος να πετύχει η ομοσπονδία τους στόχους της.
Θα πρέπει να ακολουθήσει μια ειλικρινής συζήτηση η οποία θα είναι η εξής απλή: το καλό της Ομοσπονδίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου